Späť na články19.02.2024

Dacii sa vlani u nás darilo. Bola 6. najpredávanejšou značkou

Slovenským bestsellerom je ikonický Duster. No vlani sa nestratila ani elektrická Dacia Spring.

Dacii sa vlani u nás darilo. Bola 6. najpredávanejšou značkou

Dacia pokračuje v úspešnom ťažení. Vlani predala na Slovensku 3 996 áut, čím si ukrojila 4,1 % podiel trhu. V porovnaní s rokom 2022 si polepšila o 268 registrácií. V rebríčku značiek ju to vynieslo na šiestu priečku, len tesne za Volkswagen, no zároveň našla viac zákazníkov ako Peugeot, Mercedes-Benz, BMW či Suzuki. Ešte predvlani bola pritom jedenásta.


Zvlášť pyšná je Dacia na svoje výsledky v segmente súkromných zákazníkov, kde je dokonca piatou najúspešnejšou značkou. Jej slovenským bestsellerom je SUV Duster, a to už od roku 2017. Platilo to aj pre ten vlaňajší. Duster si zapísal 1 954 registrácií, čím sa v rebríčku najpredávanejších áut na Slovensku dostal na desiatu priečku – za Škodu Karoq a pred Toyotu Corolla.



V segmente SUV triedy C si Duster odhryzol 8,5 % trhu, čo ho katapultovalo na štvrtú priečku. Zároveň je piatym najpredávanejším SUV bez rozdielu tried. Darilo sa aj Sanderu s 1 077 regis­tráciami. Medzi hatchbackmi triedy C má Sandero podiel až 10,4 %. Zaujímavé je, že 49 % zákazníkov si zvolilo najdrahšiu verziu Sandero Stepway. Treťou najpredávanejšou Daciou bol vlani rodinný Jogger. Predalo sa ho 885 kusov. No a prekvapivé sú aj predaje elektrickej Dacie Spring, ktorá dokázala osloviť 104 zákazníkov a stala vôbec tretím najpredávanejším elektromobilom u nás. Za zmienku stojí aj fakt, že až 40 % predaj značky tvoria dvojpalivové modely, prispôsobené na spaľovanie LPG.


Koncom roka by malo pribudnúť 7-miestne SUV Bigster.


Dacia je vlastne jediným výrobcom, ktorý ponúka túto technológiu vo všetkých modelových radoch, a to priamo z výroby. Tento rok bude najväčšou novinkou tretia generácia Dusteru. Toto ikonické SUV dorazí do showroomov začiatkom leta. Na slovenský trh príde verzia 4×4, aj Duster s hybridnou motorizáciou. Hybridizácia čaká tiež Jogger. Na jar sa predstaví nový elektrický Spring a koncom roka 7-miestne SUV Bigster.


ZDROJ: auto.pravda.sk